Материал
Бронз
Година
2015

Паметник на Константин Фотинов, открит на 11 май 2015 в гр. Самоков.

Мемориалът представя Константин Фотинов, седнал на пейка, със сп. „Любословие” в ръка, а на три плочи зад фигурата са дадени моменти от живота на първия български журналист и илюстрации от неговото списание.
Паметникът се откри в годината, в която се навършват 230 г. от рождението на Фотинов. Миналата пролет се навършиха и 170 години от излизането на първия брой на неговото списание „Любословие”. Самият паметник бе издигнат по инициатива на самоковското журналистическо дружество. Предложението намери възторжен прием от СБЖ и бе подето и подкрепено от кметското ръководство и общинската управа. Екипът на скулптора Спас Киричев в кратък срок изпълни успешно мисията си.
Художник на оригиналната композиция е Маргарита Иванова, а за дизайна се е погрижила Катерина Киричева. Отливането е извършил Петър Стойчев в леярна в Пазарджик и в леярско ателие в с. Мало Конаре. Самата композиция е от месинг и тежи около 750 кг.
За оформянето на околното пространство и превръщането му в красив кът за преклонение и отмора пък са съдействали специалисти и работници от Общината.

Евгения Попова