Президентът пред паметника на М. Сутич:
Внушението, че сме получили свободата си даром, е немислимо 

Президентът Георги Първанов и кметът Иван Евстатиев откриха в Пазарджик паметник на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. В словото си Георги Първанов сподели, че е приел да открие паметника няколко седмици след кампанията „Митът Батак“, защото замисълът й е бил да се внуши, че свободата ни е дадена даром. „Който иска да внуши подобна теза трябва внимателно да прочете уроците на историята, уроци като този на Мария Сутич“ заяви Георги Първанов. Според него самото внушение е немислимо и го историята ни го доказва с много факти и „със съдбата и героизма на стотиците, които се жертваха, за да върнат на българина правото на свободен живот“.

Паметникът на Мария Сутич, бе осветен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. На откриването му присъстваха също началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев, депутатът от БСП Костадин Кобаков, областният управител на Пазарджик Ангел Чолаков и председателят на Общинския съвет Тодор Попов.
Авторът Спас Киричев е подарил на общината проекта на скулптурата, съобщи кметът Иван Евстатиев, който представи живота и делото на Мария Сутич.

Материал
Бронз
Година
2007