Паметник на кирилицата ще бъде издигнат в монголската столица Улан Батор през май.
Първата копка вече е направена и се очаква на 12 май да се състои официалното му откриване от президента Росен Плевнелиев, съобщи на пресконференция в БТА проф. Николай Овчаров.
Известният български археолог е един от инициаторите за създаването на монумента.
„Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица. Освен това, този народ е изключително тясно свързан с България“, обясни Овчаров мотивите за изграждането на подобен паметник в азиатската държава.
Автор на проекта е скулпторът Спас Киричев. Българската държавата обаче няма никакво участие в проекта, той е дело на частни спонсори и най-вече на Ордена на рицарите тамплиери.
Посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав припомни, че през тази година се отбелязват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, и определи откриването на паметника като голямо събитие.
„След Втората световна война започнахме да използваме кирилицата като официална писменост. Благодарение на нея, през 1980 г. вече имахме 100% грамотност на населението и получихме признание от ЮНЕСКО“, разказа дипломатът.
Паметникът на кирилицата ще е в двора на нова гимназия в монголската столица, в близост до централна магистрала към летището. Той ще се извисява на около 4,5 м над земята.