Пазарджишки скулптор подари проекта си за паметник на св. Кирил и Методий на община Пазарджик
На 24 май тази година хората от Пазарджик ще има къде да поднесат цветя. Местен скулптор подари на общината проекта си за паметник на братята Кирил и Методий и в момента вае фигурите им.
Скулпторът и синът му казват, че паметникът в родния им град ще бъде единственият в страната, където Кирил и Методий са с ореоли. Така те изразяват почитта си към делото на двамата братя и отправят към най-младите посланието да не забравят корените си.

Петметровите фигури на Кирил и Методий засега все още са в ателието на учителя по изобразително изкуство Спас Киричев. Скулпторът започва работа по композицията преди три месеца, но твърди, че идеята за нея не му е давала мира в продължение на четири години.
„Винаги като се започне едно добро дело, трябва да се постави първата точка. Тогава хората се обединяват около нея и след като е добро, то ще се реализира“, обяснява Спас Киричев. Той поставя първата точка, като дарява на общината проекта за паметника. Горд е, че синът му е неотлъчно до него – и за дарението, и за изработката.

„Трябва да има място, където да се поднесат венци и да се отдаде почит на първосъздателите на българската писменост, защото те крепят българския дух“, казва Сашо.