Източник БТВ Новините
24 Май 2005 Още един паметник на Светите братя беше открит днес, в Пазарджик. През янауари, в поредицата „търси добрата новина“, ви разказахме за скулптора, дарил проекта за паметника и за хората от града, дарили средства за построяването му.

Петметровата бронзова скулптура е най-новият монумент на светите братя Кирил и Методий у нас. Тя е и единствената, в която те са с ореоли на светци. Спас Киричев и синът му сами изваяли образите на светите братя, тъй като досега в Пазарджик техен паметник лиспвал.

За камерите на bTV творецът заяви, „Ние влизаме в Европа и тъй като те са светци на обединена Европа, всепризнати покровители на Европа, аз смятам, че нашият град е един от малкото красиви градове и такава скулптура би седяла много добре.“ За откриването на монумента дойдоха стотици хора. Жител на града обясни, че се чувства весел, защото “ днес е написана кирилицата и има нов паметник на Кирил и Методий в Пазарджик.“ Друга жителка добави, че паметникът „показва, че българите имат собствен език, писменост. Той ни напомня, че те са българи и че има повече патриоти в България.“