На 14 май 2009г. от 18:00 часа в галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик се откри юбилейната изложба на пазарджишкия скулптор Спас Киричев. На експозицията имаше 50 скулптури, съответсващи на годините на юбиляра.

Изложбата бе открита от изкуствоведа Светла Москова.

Снимков материал от изложбата може да откриете във фотогалерията

НАГОРЕ ПО ПЪТЯ НА СКУЛПТОРА СПАС КИРИЧЕВ

Няма художник, който да не е изкушен от миналото на своя народ, от следите върху родната земя, от знаците, които са оставили в битието си прадедите на всеки народ. Творецът винаги надгражда пластовете история на своето време.
По своему деликатен, изящен в цветове и форми, скулпторът Спас Киричев извайва в дните си своя устрем към безкрайния хоризонт на пластичните изкуства. Едва ли има сфера в тяхната богата палитра, до която авторът да не се е докоснал. Едва ли има тема, в която да не е открил своите пристрастия. В годината на своята 50 годишнина, юбилярът може спокойно да се огледа и да бъде доволен от резултатите, постигнати в безкрайни безсънни нощи, забързани дни между изискванията на битието, на семейството, на учениците, на житейските радости и несгоди.
В многообразието на познатите и постоянно изникващи нови артефакти, откривани по нашите земи, той намира пътища, чрез които разкрива на зрителите съкровищницата на отминалото време. Античността представя чрез изяществото на формата, подсказана от рисуваната керамика на древна Елада. По същия приказен начин художникът материализира своя легенда за шлема – в живопис, рисунки и пластика. Шлемът като дело на човешките ръце, като „корона“, овенчаваща главата на воина, с резките процепи за очи и нос, в идеалните пропорции на класическите изисквания. Проблемът за войната е решен в разбиранията за героика в народните епоси, търсещи победата на доброто над злото.
В народностната психология друг важен субект на творчество е любовта. Магична и вечна, трепетна и греховна, претворена в красотата на женското тяло, повод за войни и победи, за автора тя отново е обект на преклонение и възхита.
В знаците на времето се вмъква любовта му към природата на животинския свят, претворена в пластична „мозайка“ от модерно композирани и моделирани бикове и коне, с респект към първичната сила на младостта и бурния темперамент, към неподражаемата енергия, която излъчват прототипите и обектите на неговите творби.
Герои на Спас Киричев са и емблематичните фигури в българската история. Неговият паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Пазарджик е част от реализирането на народностните знаци за идентичност, като част от творческото кредо на автора. Той е един от най-въздействащите и покоряващи зрителя пластични монументи в страната ни. И в неговия творчески път не е единствен.
Цялостното творчество на Спас Киричев е белязано с умение, любов и творчески постижения, водещи към респект у нас зрителите, към уважение на неговия труд и постоянство, към силата на вдъхновението му, даряващо с живот и енергия всеки, докоснал се до неговото изкуство.

Светла Москова

Снимков материал от изложбата може да откриете във фотогалерията